• Workshops

  Een familieopstelling wat is dat?

  Als individu ben je een uniek persoon met talloze verbindingen in je leven. Je staat in contact met je familie van herkomst, het gezin dat je nu vormt, collega's, leidinggevenden, de vereniging waar je lid van bent, en andere systemen. Vergelijk het met een machine: als alle schroeven en knoppen goed zitten en in perfecte staat verkeren, functioneert de machine optimaal.

  Maar wat als er een onderdeel ontbreekt, verkeerd is geplaatst, of beschadigd is? Dan kan de machine vastlopen, haperen, of zelfs volledig uitvallen. De machine loopt soepel wanneer alle onderdelen van de machine op de juiste plek zitten en met elkaar in verbinding staan.

  Tijdens een familieopstelling onderzoeken we hoe jouw gezin van herkomst functioneert. Zijn de familieleden met elkaar verbonden, zodat de 'machine' die familie heet soepel draait, of zijn er haperingen? Staan alle leden op hun juiste plek en worden ze gezien, of ontbreekt er iets? Zijn er leden die overmatig belast worden omdat er een lege plek is? Dit alles wordt blootgelegd in het zogenaamde 'wetende veld', de plek waar de opstelling plaatsvindt.

  Een familieopstelling biedt inzicht in de oorsprong van je gedrag, datgene waar je vanaf wilt maar wat telkens moeilijk lukt. De inzichten die je tijdens een opstelling verkrijgt, geven je de ruimte om nieuwe wegen in te slaan.

  Het inbrengen van een vraag

  In een veilige en ondersteunende omgeving heb je de mogelijkheid om een persoonlijke vraag in te brengen. Hierbij kies je uit de aanwezige deelnemers iemand om een familielid te representeren, of zelfs andere elementen zoals je angst, twijfel, of een blokkade.

  Om helderheid te krijgen over wat we gaan opstellen, hebben we voorafgaand aan de opstelling een gesprek waarin we bespreken waar je tegenaan loopt en wat je wilt veranderen in je gedrag of gevoel. Dit kan variëren van het versterken van je emotionele verbinding tot het omgaan met gevoelens van leegte, verdriet, somberheid, angst, of boosheid. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  De representanten zijn vaak onbekende voor je, ze kennen je verhaal en datgene wat bij jou speelt niet. Intuïtief kies jij de representanten uit voor je bijvoorbeeld: je vader, je moeder, oma, je angst, of datgene wat we bij jou gaan opstellen. Vervolgens nemen de representanten hun positie in het veld in.
  Vanuit deze posities delen de representanten hoe het is op deze plek. Ze delen hun ervaringen, behoeften en gevoelens, wat vaak tot diepgaand inzicht leidt. Vervolgens worden er interventies gedaan die helpen belemmerende patronen te doorbreken.

  Laagdrempelig kennismaken met familieopstellingen

  Als representant word je intuïtief uitgekozen door diegene die een vraag inbrengt.
  Je kent deze persoon en zijn/haar verhaal niet.

  Je kunt worden uitgekozen om representant te zijn voor de vader, de moeder of de angst, de onzekerheid enz.
  Op het moment dat je wordt uitgekozen om representant te staan. Neem je samen met de andere representanten een plek in, in het veld. Je doet dat op gevoel en dat gaat eigenlijk vanzelf. Je voelt op welke plek jij je fijn voelt, naast wie je wel/niet wilt staan. Je kunt sensaties in je lichaam ervaren of emoties. Je kunt heel groot en aanwezig voelen of juist heel klein en onzichtbaar.

  Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met familieopstellingen? Als representant speel je een belangrijke rol in de opstelling, zelfs als je de persoon en zijn/haar verhaal niet kent.

  Je kunt worden gekozen om te representeren als de vader, de moeder, angst, onzekerheid, enz. Wanneer je als representant wordt gekozen, neem je intuïtief een plek in het opstellingsveld in. Dit gebeurt op gevoel en het gaat eigenlijk vanzelf. Je voelt waar je je comfortabel voelt, naast wie je wilt staan, en je kunt zelfs fysieke sensaties of emoties ervaren. Het is verbazingwekkend hoe representanten zonder de familieleden te kennen, precies zo gaan staan, kijken of dingen zeggen die typerend zijn voor die persoon. Bijvoorbeeld, 'Mijn vader kijkt precies zoals deze representant en heeft altijd zijn handen in zijn zakken', of een representant die dingen zegt die zo kenmerkend zijn voor wat moeder altijd zegt.

  Hoe kan dat? vader kijkt precies zoals deze representant

  Wat nog interessanter is, is dat het representeren in een familieopstelling niet alleen inzicht biedt in de situatie van de persoon voor wie de opstelling wordt gedaan, maar het kan ook diepgaande effecten hebben op de representanten zelf. Vaak worden tijdens het representeren persoonlijke thema's aangeraakt die zij herkennen in hun eigen leven, wat leidt tot waardevolle persoonlijke inzichten.

  Het is een diepgaand en verhelderend proces dat veel waardevolle inzichten biedt.

  De investering voor het inbrengen van een persoonlijke vraag tijdens een workshop bedraagt €149,-. Als representant zijn de kosten slechts € 25,-.

  Bij voldoende deelname kan de workshop doorgaan

 • Aangesloten bij

  Aangesloten bij NBTP
  Nederlandse beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie
  Informatie

  06-48642932
  info@injehartgeraakt.nl
  70686963

   

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram